Min yogafilosofi

Ordet yoga kommer från sanskrit & betyder "att förena". Det är precis vad yogan gör. Den förenar vår fysiska kropp med vår subtila kropp - vårt inre, vår energikropp & vårt sinne. Men den förenar mer än så. Den skapar tillhörighet & förenar människor oavsett etnicitet, bakgrund, identitet, förutsättningar & personlighet. Den sammanför den enskilda individen med det större alltet - med andra människor, djur & natur. Och den bygger på värden som tillit, öppenhet, tacksamhet, medkänsla, acceptans & medveten närvaro.

Yoga skapar utrymme för att växa & leva fullt ut. Den tillåter dig att känna, utforska & vara i din kropp. Den kan öka din rörlighet, träna din uppmärksamhet, stärka dina muskler samt ge dig återhämtning & vila, för att bara nämna några av alla fördelar. Samtidigt gör den så mycket mer än det till en början uppenbara. Den skalar bort de yttre lagren - ytan - & tar fram din kärna - ditt inre. Här finns din intuition, din magkänsla & din medfödda vishet - Du i din renaste form. Yogan sätter ditt ego åt sidan för att ge plats åt själen. Den stärker din självbild, ökar din självkänsla & bygger upp dig inifrån, om du tillåter den. Stegvis skapar yogan förutsättningar för dig att förenas såväl med dig själv som med dem & det som finns runt omkring dig.

Yoga är en livsfilosofi som syftar till att skapa balans & självinsikt. Den fungerar som ett ankare, en plats att återvända till. Och den skapar frihet, i kroppen, sinnet & själen.

Detta är min uppfattning om potentialen i den yoga jag undervisar. Det kan vara annorlunda för dig. Välkommen att bilda dig din egen uppfattning!


Min yoga

Hatha, Nidra & Traumaanpassad yoga

Jag undervisar i hathayoga & yoga nidra. Jag vidareutbildar mig samtidigt i traumaanpassad yoga (TAY) under år 2020-2023, med planen att börja undervisa TAY under 2024. Syftet med min undervisning är att skapa balans i kropp, sinne & själ & att bidra till en bättre värld.

Hathayoga är den fysiska yogan med dess olika asanas (fysiska övningar), pranayama (andningsövningar) & meditation. Ur hathayogan har utvecklats en mängd olika yogaformer som ashtangayoga, yinyoga & restorativeyoga. Jag undervisar i hathayoga generellt, inte i någon särskild form, & har utvecklat min egen stil där jag utifrån olika teman flätar ihop asanas, pranayama & meditation med musik, dikter, yogans historia & filosofi, personliga erfarenheter samt vetenskap & forskning inom bla. yoga & psykologi i ett flöde. Mina klasser är dynamiska men mjuka med ett lugnt tempo & gott om utrymme för såväl mental som fysisk återhämtning. Kombinationen av rörelse & stillhet är unik för yogan.

Yoga nidra betyder "yogisk sömn" & är en djupavslappnande, återhämtande, stillsam & meditativ form av yoga. Du ligger ned bekvämt under hela klassen med stöd av filtar, bolster, kuddar & ögonkudde för att kunna slappna av fullt ut. Syftet är att ta dig till ett tillstånd mellan sömn & vakenhet - ett gränsland mellan två olika medvetandetillstånd. En nidraklass består av olika moment & tekniker & kan ha olika syften, som att få dig att somna på kvällen eller få en stunds återhämtning mitt på dagen. Det finns ännu inte så mycket forskning på yoga nidra som helhetskoncept, men däremot en del forskning på de olika momenten i yoga nidra, som tex. kroppsscanning & andningsövningar. Denna forskning visar positiva effekter på bl.a. sömn, förmågan att hantera stress, minne, kreativitet & känsloreglering. 

Traumaanpassad yoga är en evidensbaserad form av yoga, avsedd att vara ett komplement till eller en del av en evidensbaserad behandling av legitimerad vårdpersonal. Denna form av yoga är anpassad för personer med bl.a. PTSD, utvecklingstrauma, ångest, depression, ADHD, utmattningssyndrom, missbruk, ätstörningar, bipolär sjukdom & schizofreni. TAY används bl.a. inom rättspsykiatrin, HVB-hem genom Statens institutionsstyrelse (SiS) & Humana & på fängelseanstalter världen över. Syftet med min utbildning i TAY är att kunna erbjuda yoga som stöd till personer som lider av psykiatriska svårigheter. Du kan läsa mer om TAY Sverige här.

Det finns en hel del forskning om yoga & dess positiva effekter på vårt välbefinnande, & det kommer hela tiden mer. Forskningen har dock (än så länge i alla fall) inte svar på allt, & yogans rötter sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. När jag undervisar hathayoga & yoga nidra använder jag mig av evidensbaserad yoga, men inte bara. I den undervisningen är jag fri att skapa en yoga som jag tror på utifrån mina egna erfarenheter, upplevelser & kunskaper inom yoga. Att det saknas vetenskapliga bevis för att något fungerar är inte detsamma som att det finns bevis för att det inte fungerar. När jag däremot undervisar inom ramen för TAY är undervisningen alltid fullt ut evidensbaserad.

Jag undervisar dig som är helt ny inför yoga såväl som mer erfarna yogautövare, & anpassar klasserna utifrån dina förutsättningar. Du behöver inte vara vig, vältränad & ha en mängd förkunskaper för att kunna yoga. Kom som du är, du är välkommen precis så! Tillsammans hittar vi en yoga som passar dig.


 Om mig 

Min yogaresa

Jag provade yoga för första gången 2008. Under några års tid yogade jag sporadiskt för att jag tyckte om det - jag kände mig så lugn efter varje klass.

Några år senare hamnade jag i en livskris med utmattning, ångest & nedstämdhet som följd. Av en slump blev jag rekommenderad en yogastudio. Den blev min livlina & den plats där jag upptäckte yogan på riktigt.

Jag påbörjade så småningom en grundutbildning i hathayoga, & en lång resa i personlig utveckling som vände upp & ned på det mesta i mitt liv. Sedan dess har jag dykt djupare & djupare in i yogans värld genom många vidareutbildningar, egen yogapraktik & undervisning av yoga.

Jag upphör aldrig att förundras över vilket fantastiskt verktyg yogan är för livet. Jag använder mig av den på olika sätt i vardagen varje dag - den är ett ovärderligt stöd för att hantera livets alla utmaningar, i stort som smått. För yogan är jag evigt tacksam.

Utbildning

Jag är registrerad yogalärare hos Yoga Alliance (RYT500) med mer än 600 timmars certifierad utbildning inom hathayoga, yoga & vetenskap, yoga nidra & traumaanpassad yoga (TAY). En förteckning över mina utbildningar finns längst ned på sidan. Jag är också medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund.

Utöver yogalärarutbildningarna har jag en jur. kand. från Stockholms universitet, 2003-2007. Jag utbildade mig under många år till domare i hovrätt & vid olika tingsrätter. Jag har också arbetat på advokatbyrå & skolmyndighet. Sedan några år tillbaka har jag lämnat juristyrket för att arbeta med yogan. 

Förteckning över genomförda yogalärarutbildningar

 170 tim. Licenceringsutbildning i Traumaanpassad Yoga & kroppsbaserade metoder (TAY 300), Josefin Wikström, 2022-pågående (färdig hösten/vintern 2023)

30 tim. Teacher Training Course in Yoga Nidra - Yogic Sleep, Jennie Wadsten & Melanie Cooper, 2022

60 tim. Vidareutbildning i Traumaanpassad Yoga som stöd (TAY 130), Josefin Wikström, 2021-2022

70 tim. Grundutbildning i Traumaanpassad Yoga (TAY 70), Josefin Wikström, 2020-2021

100 tim. Advanced Yoga Training - Transformational Learning and Teaching, Eleonora Ramsby Herrera & Franziska Boehm, 2020-2021

19 tim. Continuous Professional Development Course in teaching methodology and in how to offer feedback and mentoring to yoga students, Eleonora Ramsby Herrera, 2019

15 tim. Continuous Professional Development Course with a particular focus on the five koshas, Eleonora Ramsby Herrera, 2019

15 tim. Yoga & vetenskap, Sara Hoy, 2019

100 tim. Continuous Professional Development Course for yoga teachers - The Subtle Practice, Eleonora Ramsby Herrera, 2018

200 tim. Hatha Yoga Teacher Training, VillaVi Yogastudio, 2017-2018Referenser

Alexandra (dec. -22)

"Retreatet uppfyllde mina förväntningar om inte mer. Det var härliga sköna yogasecessioner, mysig miljö och väldigt god mat. Du var så varm och mjuk i ditt sätt att leda klasserna samt med genomgångarna som du gjorde för mig inför varje klass. Det gjorde att jag kunde känna mig väldigt trygg och bekväm.

Yogaklasserna fick mig att känna mig avslappnad, i nuet och med ro i hela kroppen, både under med även efter sessionerna.

Workshopen var lite mer en utmaning, då jag kunde tycka att det var lite svårt att veta vad jag skulle skriva. Men det var absolut en bra sak att få prova på, och det är något som jag ska fortsätta att arbeta med.

Kvällsnidran var så mysig och härlig! En helt ny upplevelse som jag tar med mig. Jag somnade utan att jag var medveten om det.
Nidra har jag provat på hemma efter retreatet vilket har varit väldigt skönt, samt något jag kommer att fortsätta med.

Själva upplägget för helgen tyckte jag var väldigt bra, med yogaklasser, egentid, maten osv.

Jag är väldigt nöjd och tacksam för retreatet, samt att jag kunde få dela den upplevelsen med min mamma gjorde det extra speciellt.

Tack Isabella!"

Emilia Albertsson (dec. -22)

"Alla förväntningar jag hade uppfylldes och mer därtill. Upplägget var välavvägt och precis lagom med inplanerad och fri tid.

Workshopsen gav mig verkligen mycket. Så härligt att vara i energin av en grupp som skapar och reflekterar. Inslaget av compassion var helt rätt för mig. Jag blev stärkt i det jag intuitivt känner är rätt och fick också många nya insikter.

Dansen är verkligen ett bra inslag, jag tycker om blandningen av lugn och röj.

Yoga nidran var fantastisk, att vi fick en eld var magiskt. Så härligt att det ena gången är en extra ordinärt stjärnklar natt och andra gången finns en lugnade eld. Något speciellt varje gång.

Stället du valt var så inspirerande, har tagit med mig flera rutiner därifrån som jag har haft stor nytta av hemma.

Du är en stjärna!

Jag ser fram emot fler retreats.

Stor kram!"

Kristina (dec. -22)

"Retreaten var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Isabella är mycket duktig och har en stor inkännande förmåga. Jag och min dotter har ingen större erfarenhet av yoga, men jag är ytterst tacksam för på det sätt som vi mottogs av Isabella och den stöttning vi fick.

Nidran utomhus i mörkret, i sovsäck, var magisk! Verkligen en häftig upplevelse som jag mer än gärna gör om.

Tycker att helheten var mycket bra. Allt från yogan, den lugna platsen, maten och den familjära stämningen som rådde. Kände ett enormt lugn när vi lämnade. Hoppas på fler tillfällen!"

Jessica L. (dec. -22)

"En underbar helg.

Den fina och enkla miljön i naturen gav möjlighet till rofylldhet, nya insikter och reflektioner.

Tyckte mycket om yogaklasserna samt att det fanns möjlighet till egentid. Uppskattade särskilt den varma och tillåtande känslan som Isabella förmedlar. Dessutom var stämningen i gruppen väldigt fin. Och maten var så god!

Jag ser redan fram mot nästa retreat."

❤️

Maria Sölscher (dec. -22)

"Jag återkommer ofta i tanken till retreatet och det ger mig fortfarande insikter och ro. Isabella skapade en så fin miljö och energi med närvaro, ljus, stämning och finaste yogamattorna med fällar på.

Valet av plats var perfekt i sin enkelhet och närhet till naturen med kallbad, bastu och fantastisk mat.

Tack Isabella, skriv upp mig redan nu på nästa retreat." 

Anna W. (dec. -22)

"Retreaten gav mig ett nödvändigt break mitt i min stressfyllda vardag där allt går i ett. Yogan tillsammans med platsen, maten, samvaron, stillheten och naturen gav mig andrum och möjlighet till att landa. Jag kan se så här i efterhand att retreaten och den pausen från allt annat som den gav, blev lite som en vägvisare för de val och steg jag vill ta i livet. Jag tror verkligen att alla, även personer utan förkunskaper i yoga kan få ut mycket av att få landa med sig själva över en sådan här helg. Isabella gjorde att kursen kändes inspirerande, genuin och från hjärtat."

Annika (dec. -22)

"Retreatet uppfyllde absolut mina förväntningar och mer därtill, superhärlig helg! Yogan kändes väldigt bra och avkopplande, precis vad jag behövde. Hade inte testat yoga nidra innan, det var magiskt!! Det bästa med retreatet var kombinationen av urhärlig avkopplande yoga, fantastisk mat och bastu/bad. Vilken skillnad i känsla i kroppen när man kom på fredagen och när man åkte på söndagen, alla borde göra detta i december!! Stort tack för jättehärlig helg!!"

Martina (nov. -21)

"Yogaretreatet med Isabella överträffade verkligen alla mina förväntningar. Trots väldigt lite erfarenhet av yoga sedan tidigare gav klasserna mig så mycket - både fysiskt och mentalt. Jag kom ner i varv och hann med vägledning på ett behagligt sätt reflektera om både stort och smått. Stämningen i den lagom stora gruppen var oväntat genuin, lättsam och med respekt för varandra. Miljön, maten och omgivningen var fantastisk och balansen för tid att njuta av detta perfekt. Jag tar med mig ett nytt lugn och kommer försöka göra yogan till en ny del i min vardag och välmående. Så tacksam!"

Ulrika L.  (nov. -21)

"Yogaretreatet överträffade mina förväntningar. Det var en helg som gjorde mig väldigt harmonisk. Kände mig nästan som en ny, lättare, människa efteråt. Lärde mig att stanna upp och andas vilket jag har tagit in i vardagen även sedan jag kom hem.

Uppskattade verkligen yogan, workshopen och meditationen. Isabella gav tips på hur vi skulle göra anpassat utifrån ens egna förmåga. Det var avslappnande men också bra saker att tänka på i olika positioner. Jag gillade verkligen workshoparna. De gav mig en chans att reflektera utan att behöva "redovisa" vad jag kom fram till för någon annan. Att avsätta tid för reflektion känns viktigt men tyvärr inte något som jag prioriterar i vardagens så det var otroligt välgörande samt bra frågor att fundera över. En kvällsmeditation under stjärnorna var magiskt. Jag upplevde nästan som jag var ett med naturen.

Det var inget som inte kändes bra under retreatet. Isabella var noga med att allt var frivilligt och det var behagliga övningar.

Tycker att Isabella fick till en väldigt bra blandning av egentid och övningar i grupp. Gillade att vi pratade om förväntningarna/önskemålen initialt. Kändes som det satte grunden för hur alla agerade. Hade en mycket öppen dialog med en av deltagarna som jag inte kände sedan tidigare och det var nog mycket pga det. Älskade dessutom att vi var ute på landet, det rammade in allt väldigt bra 😊.

Tror tyvärr inte att jag kan säga vad som var bäst med retreatet, utan det var helheten som bidrog till upplevelsen. Yogan, den goda maten, naturen och avslappningen. Att vara tillsammans med de andra deltagarna var också trevligt.

Kan starkt rekommenderas!"

Emilia Albertsson (nov. -21)

"Retreaten var min första retreat någonsin. Såg mycket fram emot den. Både för att få vila lite från vardagen och för att få göra mycket yoga under en helg.

Retreaten överträffade alla mina förväntningar. Det var perfekt att den började så tidigt på morgonen. Skönt att gå upp innan övriga familjen, ta sin färdigpackade väska och bege sig ut på en härlig bilresa på tomma morgonvägar. Det kändes nästan som en film när det började snöa mot slutet.

Jag tyckte om att det var så mycket vila första dagen. Exakt vad jag behövde. På lördagseftermiddagen hade jag sjunkit ner i djup avslappning så många gånger att det kändes som att jag varit där minst ett dygn. Jag tyckte också om att helgen hade flera för mig fysiskt utmanande pass, skönt att få arbeta igenom kroppen också. Kvällsmeditationen var helt oförglömlig. Magiskt att ligga inbäddad under stjärnhimlen. Tänker ofta på den stunden nu efteråt och känner ett stråk av lugn bara av att minnas. Workshopsen tycker jag var riktigt bra inslag. Jag fick lust att börja skriva dagbok igen efter skrivövningen.

Det var mycket bra stämning i gruppen. Bra blandning av småprat och intressanta samtal. Helt kravlöst när man ville dra sig undan. Maten var underbart god och vällagad. Helt i harmoni med övrigt vi gjorde. Jag blev mätt och nöjd på ett behagligt sätt. Så lyxigt att få maten framdukad av trevliga Sabine. Boendet och naturen runt omkring bidrog till hela upplevelsen, så vacker plats.

Skulle väldigt, väldigt gärna vilja delta igen, själv eller ta med en vän.

Tusen tack Isabella för det du skapat och bjudit in till!"

Jessica (dec. -21)

"Jag har haft förmånen att delta på Bellas klasser. Hon är mycket kunnig och pedagogisk samt utstrålar lugn och vänlighet. Hennes klasser är avslappnade och kravlösa samtidigt som hon lärt mig mycket inom yoga och meditation. Uppskattar också klassernas upplägg och innehåll - en perfekt balans för både kropp och själ. Ett plus för att hon ger mig alternativa och anpassade lösningar vid behov."

Charlotte (nov. -21)

"Genom retreatet fick jag en större förståelse för vad yoga är, och mervärdet med yogan blev tydligt. Jag tycker att du är en bra yoga ledare som är klok, har integritet, är kunnig men också har mycket omtänksamhet om oss som deltar."

Kristina Simion (okt. - 20)

"Isabellas privatundervisning i yoga har lärt mig grundläggande yogateknik samt hjälpt mig att slappna av och känna mig mer utvilad i vardagen. Isabellas personliga lugn i kombination med teknisk disciplin bidrar till en yogaupplevelse som kombinerar det bästa av både avslappning och styrka. Det var under mina privatlektioner med Isabella som jag insåg att min tidigare teknik inte var så utvecklad som jag trodde. Jag märkte att jag var mer utvilad efter våra klasser men också att jag hade mer träningsvärk än vad jag upplevt efter tidigare yogaklasser."