Min yogafilosofi

Ordet yoga kommer från sanskrit & betyder "att förena". Det är precis vad yogan gör. Den förenar vår fysiska kropp med vår subtila kropp - vårt inre, vår energikropp & vårt sinne. Men den förenar mer än så. Den skapar tillhörighet & förenar människor oavsett etnicitet, bakgrund, identitet, förutsättningar & personlighet. Den sammanför den enskilda individen med det större alltet - med andra människor, djur & natur. Och den bygger på värden som tillit, öppenhet, tacksamhet, medkänsla, acceptans & medveten närvaro.

Yoga skapar utrymme för att växa & leva fullt ut. Den tillåter dig att känna, utforska & vara i din kropp. Den kan öka din rörlighet, träna din uppmärksamhet, stärka dina muskler samt ge dig återhämtning & vila, för att bara nämna några av alla fördelar. Samtidigt gör den så mycket mer än det till en början uppenbara. Den skalar bort de yttre lagren - ytan - & tar fram din kärna - ditt inre. Här finns din intuition, din magkänsla & din medfödda vishet - Du i din renaste form. Yogan sätter ditt ego åt sidan för att ge plats åt själen. Den stärker din självbild, ökar din självkänsla & bygger upp dig inifrån, om du tillåter den. Stegvis skapar yogan förutsättningar för dig att förenas såväl med dig själv som med dem & det som finns runt omkring dig.

Yoga är en holistisk livsfilosofi som syftar till att skapa balans & självinsikt. Den fungerar som ett ankare, en trygg plats att återvända till. Och den skapar frihet, i kroppen, sinnet & själen.


Min yoga

Hatha, Nidra & Traumaanpassad yoga

Den yoga jag undervisar har växt fram ur de kunskaper & erfarenheter jag förvärvat genom de yogalärarutbildningar jag gått, den personliga resa jag själv gjort genom livet & mina intressen, drivkrafter & personliga egenskaper.

Grunden finns i hathayogan & yogan som livsfilosofi, med yoga nidra som komplement. Pedagogiken är traumaanpassad & metoderna jag använder anpassade utifrån den/de jag undervisar i stunden. Vetenskaplig forskning inom relevanta områden som tex. neurovetenskap, trauma & yoga är ett viktigt stöd.

Syftet är att du ska må bättre & lättare kunna hantera livets utmaningar, på kort & lång sikt. Jag erbjuder yogan som en verktygslåda full av olika verktyg som du ska kunna använda som stöd genom hela livet. I det större perspektivet är mitt syfte att bidra till en bättre värld. Mår du bra & är trygg i dig själv kommer du att sprida trygghet & välmående till andra runt omkring dig. Tillsammans kan vi göra världen bättre.

Jag undervisar dig som är ny inför yoga såväl som mer erfarna yogautövare & anpassar yogan utifrån dina förutsättningar. Du är välkommen som du är! Tillsammans hittar vi en yoga som passar dig. 

Hathayoga är den fysiska yogan med dess olika asanas (fysiska övningar), pranayama (andningsövningar) & meditation. Ur hathayogan har utvecklats en mängd olika yogaformer som ashtangayoga, yinyoga & restorativeyoga. Jag undervisar i hathayoga generellt, inte i någon särskild form, & har utvecklat min egen stil där jag utifrån olika teman flätar ihop asanas, pranayama & meditation med musik, dikter, yogans filosofi, vetenskap & personliga erfarenheter i ett flöde. Mina klasser är kraftfulla men mjuka med ett lugnt tempo & gott om utrymme för såväl mental som fysisk återhämtning samt personlig utveckling.

Yoga nidra betyder yogisk sömn & är en djupt återhämtande & meditativ form av yoga. Du ligger stilla under hela klassen med filtar, bolster, kuddar & ögonkudde som stöd för att kunna slappna av fullt ut. Syftet är att ta dig till ett tillstånd mellan sömn & vakenhet, ett gränsland mellan två olika medvetandetillstånd, genom olika moment & tekniker med olika syften. Ett ovärderligt verktyg för återhämtning under alla tider på dygnet, oavsett var du befinner dig, eftersom du även kan lyssna online genom mobilen & ett par hörlurar.

Traumaanpassad yoga (TAY) är en yogaform som baseras på traumaforskning, evidensbaserad yogaterapi & kroppsbaserade metoder. Den har utvecklats i samarbete med ledande forskare & sakkunniga gällande kroppsbaserade metoder som stöd vid psykiskt trauma & vanligt förekommande samtida psykiatriska sjukdomstillstånd som PTSD, ADHD, ångest, depression, utmattning, missbruk, ätstörningar, bipolär sjukdom & schizofreni. TAY består av varsamma övningar för egenhantering av vanliga symptom & reaktioner vid dessa tillstånd. TAY är avsedd som komplementärt stöd till vårdinsatser & passar bra som stöd inom psykiatrin. I Sverige används TAY bla. inom rättspsykiatrin, Kriminalvården & BUP. Du kan läsa mer om TAY här.


 Om mig 

Jag är yogalärare specialiserad inom traumaanpassad & transformativ yoga som stöd vid psykisk ohälsa, med särskilt fokus mot ADHD, psykiskt trauma vanlig samsjuklighet (ångest, depression, missbruk, ätstörningar, utmattning m.m.). I grunden är jag jurist & har arbetat som domare i tingsrätt & hovrätt samt med barns rättigheter i skolan. Efter en personlig livskris lämnade jag juristyrket för att arbeta med min passion & det jag brinner för.

Jag har egen erfarenhet av att leva med trauma, ADHD, utmattning & ohälsa. Efter att själv ha navigerat mig fram i vårddjungeln för att läka & må bra förstår jag vad det innebär. Jag är också väl medveten om de utmaningar som finns i skola & förskola för barn med NPF, särbegåvning & ohälsa.

Min egna resa genom livet in i yogans värld & i personlig utveckling är ovärderlig i mitt arbete med andra. Jag har en stark drivkraft att förstå hur vi människor fungerar & vad vi behöver för att må bra, & att komma till rätta med orsakerna till ohälsa istället för att försöka ta bort symptom. Jag upphör aldrig att förundras över vilket fantastiskt verktyg yogan är för livet. För den är jag evigt tacksam.

Grunden för mitt arbete är önskan att hjälpa människor att finna inre trygghet & ro för att kunna leva, inte bara överleva. Förmågan att kunna reglera sig själv & vara närvarande är en förutsättning för god hälsa. För det behöver vi arbeta med kroppen. Andra viktiga delar är kost, relationer & känslan av att vara del av något större, för att nämna några. Jag arbetar utifrån en holistisk livsfilosofi, som yoga är. I det större perspektivet innebär det att vända den negativa utveckling som sker i världen & bidra till en tryggare, bättre & mer välmående värld.

Utbildning

Jag är registrerad yogalärare hos Yoga Alliance (RYT500) med snart 800 timmars certifierad utbildning inom bla. traumaanpassad yoga (TAY), transformativ yoga, yoga & vetenskap, yoga nidra & hathayoga. En förteckning över mina utbildningar finns längre ned på sidan. Jag är också medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund.

Utöver yogalärarutbildningarna har jag en jur. kand. från Stockholms universitet, 2003-2007. Jag utbildade mig under många år till domare i hovrätt & tingsrätt. Jag har också arbetat på advokatbyrå & skolmyndighet.

Förteckning över genomförda yogalärarutbildningar

170 tim. Licenceringsutbildning i Traumaanpassad Yoga & kroppsbaserade metoder (TAY 300), Josefin Wikström, 2022-pågående (beräknas färdig årsskiftet 2023/24)

30 tim. Teacher Training Course in Yoga Nidra - Yogic Sleep, Jennie Wadsten & Melanie Cooper, 2022

60 tim. Vidareutbildning i Traumaanpassad Yoga som stöd (TAY 130), Josefin Wikström, 2021-2022

 70 tim. Grundutbildning i Traumaanpassad Yoga (TAY 70), Josefin Wikström, 2020-2021

100 tim. Advanced Yoga Training - Transformational Learning and Teaching, Eleonora Ramsby Herrera & Franziska Boehm, 2020-2021

 19 tim. Continuous Professional Development Course in teaching methodology and in how to offer feedback and mentoring to yoga students, Eleonora Ramsby Herrera, 2019

15 tim. Continuous Professional Development Course with a particular focus on the five koshas, Eleonora Ramsby Herrera, 2019

 15 tim. Yoga & vetenskap, Sara Hoy, 2019

100 tim. Continuous Professional Development Course for yoga teachers - The Subtle Practice, Eleonora Ramsby Herrera, 2018

200 tim. Hatha Yoga Teacher Training, VillaVi Yogastudio, 2017-2018

Övriga utbildningar av relevans

The Foundational Journey For Addressing Stored Trauma In The Body, Dr. Aimie Apigian/Trauma Healing Accelerated, 2023


Rekommendationer

Emilia Albertsson (jan. -24)

"Isabella har förmågan att se alla deltagare som de är. Hon kan på ett naturligt sätt ge stöd och förslag på anpassningar utifrån varje deltagares behov. Den genuina omsorg hon visar mig och alla andra deltagare stärker mig att göra detsamma mot mig själv och andra, både på och utanför yogamattan. Isabella väver in att lyssna på sig själv och vara snäll mot sig själv in i själva yogapraktiken vilket gör att den kunskap man får om självomhändertagande hamnar på ett djupt och integrerat plan, som ett kroppsminne.

Jag upplever att Isabella under sina retreats skapar utrymme och ger oss deltagare förutsättningar att påbörja en inre resa. Hon gör det både genom sin genomtänkta balans mellan aktiviteter och fri tid men framförallt genom sitt sätt att vara. Hon är varm, trygg och utstrålar tilltro till processen. För mig som ibland har svårt att komma ihåg mina egna behov när jag är i grupp passar det väldigt bra att den inre resan framförallt är en intern process inom varje deltagare och inte en process som måste delas med ord. Att det främst är en intern process påverkar inte samhörigheten i gruppen negativt, tvärtom. Med Isabellas empati och struktur uppstår det en mycket fin och vilsam stämning i gruppen eftersom alla delar att vara på en inre resa utan krav på redovisning. Bara få vara bortom ord. Tack Isabella."

Kristina Lindfors (jan. -24)

"En yogaretreat på Shambala med Isabella är en välgärning för både kropp och själ. Isabella är en mycket varm och inkännande person som jag har fullt förtroende för, mycket duktig på det hon gör. Har varit på Isabellas yogaretreat två gånger, och för var gång har jag fått med mig nya verktyg som jag kan använda mig av i vardagen. För mig har det betytt väldigt mycket. Har åkt hem med ett lugn och nya insikter om mig själv.

Rekommenderar detta varmt!"

Jessica (jan. -24)

"Bella är den bästa yogaläraren jag har haft. Hon är kunnig, omhändertagande och empatisk. Det är hennes förtjänst att kan yoga utan prestationsångest. Dessutom har hon inspirerat mig att påbörja en inre resa.

Detta var mitt andra retreat på Shambala, och jag längtar redan till nästa. Den fina och enkla miljön är rofylld och gör det lättare att andas. Och maten är fantastisk😊."

Maria Sölscher (dec. -23)

”Isabella är allt man önskar i en yogalärare; Kunnig, varm, inkännande, bestämd när det behövs och har lätt till skratt. Jag har aldrig träffat någon som kan skapa ett så fint personligt space på mattan med allt man kan tänkas behöva och en välkomnande känsla.”

Maria i Saltsjö-Boo (dec.-23)

”Du är en fantastisk yogalärare :)!

Helheten. Varierat, genomtänkt, inlyssnande. Men framförallt för din varma, omtänksamma personlighet.

Min kropp behövde avslappning & vila & hjärnan inspiration.

Övningarna var utmanande, men inte omöjliga & om kroppen sa ifrån hade du alltid ngt alternativ att tillgå.

Jag har lyssnat på dina online-meditationer flera gånger. Försöker bevara friden, avslappningen - få in lite yoga i vardagen.

Jag är supernöjd med helgen. Du & din yoga & hur du lade upp helgen är såklart den stora behållningen.

Tack Isabella för allt, för den fina person du är.

Jag hoppas att det blir fler tillfällen att fortsätta yoga med dig.”

Alexandra (dec. -22)

"Retreatet uppfyllde mina förväntningar om inte mer. Det var härliga sköna yogasecessioner, mysig miljö och väldigt god mat. Du var så varm och mjuk i ditt sätt att leda klasserna samt med genomgångarna som du gjorde för mig inför varje klass. Det gjorde att jag kunde känna mig väldigt trygg och bekväm.

Yogaklasserna fick mig att känna mig avslappnad, i nuet och med ro i hela kroppen, både under med även efter sessionerna.

Workshopen var lite mer en utmaning, då jag kunde tycka att det var lite svårt att veta vad jag skulle skriva. Men det var absolut en bra sak att få prova på, och det är något som jag ska fortsätta att arbeta med.

Kvällsnidran var så mysig och härlig! En helt ny upplevelse som jag tar med mig. Jag somnade utan att jag var medveten om det.
Nidra har jag provat på hemma efter retreatet vilket har varit väldigt skönt, samt något jag kommer att fortsätta med.

Själva upplägget för helgen tyckte jag var väldigt bra, med yogaklasser, egentid, maten osv.

Jag är väldigt nöjd och tacksam för retreatet, samt att jag kunde få dela den upplevelsen med min mamma gjorde det extra speciellt.

Tack Isabella!"

Anna W. (dec. -22)

"Retreaten gav mig ett nödvändigt break mitt i min stressfyllda vardag där allt går i ett. Yogan tillsammans med platsen, maten, samvaron, stillheten och naturen gav mig andrum och möjlighet till att landa. Jag kan se så här i efterhand att retreaten och den pausen från allt annat som den gav, blev lite som en vägvisare för de val och steg jag vill ta i livet. Jag tror verkligen att alla, även personer utan förkunskaper i yoga kan få ut mycket av att få landa med sig själva över en sådan här helg. Isabella gjorde att kursen kändes inspirerande, genuin och från hjärtat."

Annika (dec. -22)

"Retreatet uppfyllde absolut mina förväntningar och mer därtill, superhärlig helg! Yogan kändes väldigt bra och avkopplande, precis vad jag behövde. Hade inte testat yoga nidra innan, det var magiskt!! Det bästa med retreatet var kombinationen av urhärlig avkopplande yoga, fantastisk mat och bastu/bad. Vilken skillnad i känsla i kroppen när man kom på fredagen och när man åkte på söndagen, alla borde göra detta i december!! Stort tack för jättehärlig helg!!"

Emilia Albertsson (dec. -22)

"Alla förväntningar jag hade uppfylldes och mer därtill. Upplägget var välavvägt och precis lagom med inplanerad och fri tid.

Workshopsen gav mig verkligen mycket. Så härligt att vara i energin av en grupp som skapar och reflekterar. Inslaget av compassion var helt rätt för mig. Jag blev stärkt i det jag intuitivt känner är rätt och fick också många nya insikter.

Dansen är verkligen ett bra inslag, jag tycker om blandningen av lugn och röj.

Yoga nidran var fantastisk, att vi fick en eld var magiskt. Så härligt att det ena gången är en extra ordinärt stjärnklar natt och andra gången finns en lugnade eld. Något speciellt varje gång.

Stället du valt var så inspirerande, har tagit med mig flera rutiner därifrån som jag har haft stor nytta av hemma.

Du är en stjärna!

Jag ser fram emot fler retreats.

Stor kram!"

Kristina (dec. -22)

"Retreaten var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Isabella är mycket duktig och har en stor inkännande förmåga. Jag och min dotter har ingen större erfarenhet av yoga, men jag är ytterst tacksam för på det sätt som vi mottogs av Isabella och den stöttning vi fick.

Nidran utomhus i mörkret, i sovsäck, var magisk! Verkligen en häftig upplevelse som jag mer än gärna gör om.

Tycker att helheten var mycket bra. Allt från yogan, den lugna platsen, maten och den familjära stämningen som rådde. Kände ett enormt lugn när vi lämnade. Hoppas på fler tillfällen!"

Maria Sölscher (dec. -22)

"Jag återkommer ofta i tanken till retreatet och det ger mig fortfarande insikter och ro. Isabella skapade en så fin miljö och energi med närvaro, ljus, stämning och finaste yogamattorna med fällar på.

Valet av plats var perfekt i sin enkelhet och närhet till naturen med kallbad, bastu och fantastisk mat.

Tack Isabella, skriv upp mig redan nu på nästa retreat." 

Jessica L. (dec. -22)

"En underbar helg.

Den fina och enkla miljön i naturen gav möjlighet till rofylldhet, nya insikter och reflektioner.

Tyckte mycket om yogaklasserna samt att det fanns möjlighet till egentid. Uppskattade särskilt den varma och tillåtande känslan som Isabella förmedlar. Dessutom var stämningen i gruppen väldigt fin. Och maten var så god!

Jag ser redan fram mot nästa retreat."

❤️

Ulrika L.  (nov. -21)

"Yogaretreatet överträffade mina förväntningar. Det var en helg som gjorde mig väldigt harmonisk. Kände mig nästan som en ny, lättare, människa efteråt. Lärde mig att stanna upp och andas vilket jag har tagit in i vardagen även sedan jag kom hem.

Uppskattade verkligen yogan, workshopen och meditationen. Isabella gav tips på hur vi skulle göra anpassat utifrån ens egna förmåga. Det var avslappnande men också bra saker att tänka på i olika positioner. Jag gillade verkligen workshoparna. De gav mig en chans att reflektera utan att behöva "redovisa" vad jag kom fram till för någon annan. Att avsätta tid för reflektion känns viktigt men tyvärr inte något som jag prioriterar i vardagens så det var otroligt välgörande samt bra frågor att fundera över. En kvällsmeditation under stjärnorna var magiskt. Jag upplevde nästan som jag var ett med naturen.

Det var inget som inte kändes bra under retreatet. Isabella var noga med att allt var frivilligt och det var behagliga övningar.

Tycker att Isabella fick till en väldigt bra blandning av egentid och övningar i grupp. Gillade att vi pratade om förväntningarna/önskemålen initialt. Kändes som det satte grunden för hur alla agerade. Hade en mycket öppen dialog med en av deltagarna som jag inte kände sedan tidigare och det var nog mycket pga det. Älskade dessutom att vi var ute på landet, det rammade in allt väldigt bra 😊.

Tror tyvärr inte att jag kan säga vad som var bäst med retreatet, utan det var helheten som bidrog till upplevelsen. Yogan, den goda maten, naturen och avslappningen. Att vara tillsammans med de andra deltagarna var också trevligt.

Kan starkt rekommenderas!"

Emilia Albertsson (nov. -21)

"Retreaten var min första retreat någonsin. Såg mycket fram emot den. Både för att få vila lite från vardagen och för att få göra mycket yoga under en helg.

Retreaten överträffade alla mina förväntningar. Det var perfekt att den började så tidigt på morgonen. Skönt att gå upp innan övriga familjen, ta sin färdigpackade väska och bege sig ut på en härlig bilresa på tomma morgonvägar. Det kändes nästan som en film när det började snöa mot slutet.

Jag tyckte om att det var så mycket vila första dagen. Exakt vad jag behövde. På lördagseftermiddagen hade jag sjunkit ner i djup avslappning så många gånger att det kändes som att jag varit där minst ett dygn. Jag tyckte också om att helgen hade flera för mig fysiskt utmanande pass, skönt att få arbeta igenom kroppen också. Kvällsmeditationen var helt oförglömlig. Magiskt att ligga inbäddad under stjärnhimlen. Tänker ofta på den stunden nu efteråt och känner ett stråk av lugn bara av att minnas. Workshopsen tycker jag var riktigt bra inslag. Jag fick lust att börja skriva dagbok igen efter skrivövningen.

Det var mycket bra stämning i gruppen. Bra blandning av småprat och intressanta samtal. Helt kravlöst när man ville dra sig undan. Maten var underbart god och vällagad. Helt i harmoni med övrigt vi gjorde. Jag blev mätt och nöjd på ett behagligt sätt. Så lyxigt att få maten framdukad av trevliga Sabine. Boendet och naturen runt omkring bidrog till hela upplevelsen, så vacker plats.

Skulle väldigt, väldigt gärna vilja delta igen, själv eller ta med en vän.

Tusen tack Isabella för det du skapat och bjudit in till!"

Martina (nov. -21)

"Yogaretreatet med Isabella överträffade verkligen alla mina förväntningar. Trots väldigt lite erfarenhet av yoga sedan tidigare gav klasserna mig så mycket - både fysiskt och mentalt. Jag kom ner i varv och hann med vägledning på ett behagligt sätt reflektera om både stort och smått. Stämningen i den lagom stora gruppen var oväntat genuin, lättsam och med respekt för varandra. Miljön, maten och omgivningen var fantastisk och balansen för tid att njuta av detta perfekt. Jag tar med mig ett nytt lugn och kommer försöka göra yogan till en ny del i min vardag och välmående. Så tacksam!"

Jessica (dec. -21)

"Jag har haft förmånen att delta på Bellas klasser. Hon är mycket kunnig och pedagogisk samt utstrålar lugn och vänlighet. Hennes klasser är avslappnade och kravlösa samtidigt som hon lärt mig mycket inom yoga och meditation. Uppskattar också klassernas upplägg och innehåll - en perfekt balans för både kropp och själ. Ett plus för att hon ger mig alternativa och anpassade lösningar vid behov."

Charlotte (nov. -21)

"Genom retreatet fick jag en större förståelse för vad yoga är, och mervärdet med yogan blev tydligt. Jag tycker att du är en bra yoga ledare som är klok, har integritet, är kunnig men också har mycket omtänksamhet om oss som deltar."