Min yogafilosofi

Ordet yoga kommer från sanskrit och betyder "att förena". Det är precis vad yogan gör. Den förenar vår fysiska kropp med vår subtila kropp - vårt inre, vår energikropp och vårt sinne. Men den förenar mer än så. Den skapar tillhörighet och förenar människor oavsett etnicitet, bakgrund, identitet, förutsättningar och personlighet. Den sammanför den enskilda individen med det större alltet - med andra människor, djur och natur. Och den bygger på värden som tillit, öppenhet, tacksamhet, medkänsla, acceptans och medveten närvaro.

Yoga skapar utrymme för att växa och leva fullt ut. Den tillåter dig att känna, utforska och vara i din kropp. Den kan öka din rörlighet, träna din uppmärksamhet, stärka dina muskler samt ge dig återhämtning och vila, för att bara nämna några av alla fördelar. Samtidigt gör den så mycket mer än det till en början uppenbara. Den skalar bort de yttre lagren - ytan - och tar fram din kärna - ditt inre. Här finns din intuition, din magkänsla och din medfödda vishet - Du i din renaste form. Yogan sätter ditt ego åt sidan för att ge plats åt själen. Den stärker din självbild, ökar din självkänsla och bygger upp dig inifrån, om du tillåter den. Stegvis skapar yogan förutsättningar för dig att förenas såväl med dig själv som med dem och det som finns runt omkring dig.

Yoga är en livsfilosofi som syftar till att skapa balans och självinsikt. Den fungerar som ett ankare, en plats att återvända till. Och den skapar frihet, i kroppen, sinnet och själen.

Detta är min uppfattning om potentialen i den yoga jag undervisar. Det kan vara annorlunda för dig. Välkommen att bilda dig din egen uppfattning!


Min yoga

Hatha, Nidra & Traumaanpassad yoga

Jag undervisar i hathayoga och yoga nidra. Jag vidareutbildar mig också i traumaanpassad yoga under år 2020-2023. Syftet med min undervisning är att skapa balans i kropp, sinne och själ och att bidra till en bättre värld.

Hathayoga är den fysiska yogan med dess olika asanas (fysiska övningar), pranayama (andningsövningar) och meditation. Ur hathayogan har utvecklats en mängd olika yogaformer som ashtangayoga, yinyoga och restorativeyoga. Jag undervisar i hathayoga generellt och inte i någon särskild form, och har utvecklat min egen stil där jag utifrån olika teman flätar ihop asanas, pranayama och meditation med musik, dikter, yogans historia och filosofi samt vetenskap i ett flöde. Mina klasser är dynamiska men mjuka med ett lugnt tempo och gott om utrymme för såväl mental som fysisk återhämtning. Kombinationen av rörelse och stillhet är unik för yogan.

Yoga nidra betyder "yogisk sömn" och är en djupavslappnande, återhämtande, stillsam och meditativ form av yoga. Du ligger ned på mattan under hela klassen med så många filtar, bolster och andra props du behöver för att kunna slappna av fullt ut. Syftet är att ta dig till ett tillstånd mellan sömn och vakenhet - ett gränsland mellan två olika medvetandetillstånd. En nidraklass består av olika moment och tekniker och kan ha olika syften, som att få dig att somna på kvällen eller öka din energi mitt på dagen. Det finns ännu inte så mycket forskning på yoga nidra som helhetskoncept, men däremot en del forskning på de olika momenten i yoga nidra, som tex. kroppsscanning och andningsövningar. Denna forskning visar positiva effekter på bl.a. sömn, förmågan att hantera stress, minne, kreativitet och känsloreglering. 

Traumaanpassad yoga (TAY) är en fullt ut evidensbaserad form av yoga, avsedd att vara ett komplement till eller en del av en evidensbaserad behandling av legitimerad vårdpersonal. Denna form av yoga är anpassad för personer med bl.a. PTSD, ångest, depression, ADHD, bipolär sjukdom och schizofreni. TAY används bl.a. inom rättspsykiatrin, SiS och på fängelseanstalter världen över. Syftet med min utbildning i TAY är att kunna erbjuda yoga som stöd till personer som lider av psykiatriska svårigheter tillsammans med sakkunnig vårdpersonal.

Det finns en hel del forskning om yoga och dess positiva effekter på vårt välbefinnande, och det kommer hela tiden mer. Forskningen har dock (än så länge i alla fall) inte svar på allt, och yogans rötter sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. När jag undervisar hathayoga och yoga nidra använder jag mig av evidensbaserad yoga, men inte bara. I den undervisningen är jag fri att skapa en yoga som jag tror på utifrån mina egna erfarenheter, upplevelser och kunskaper inom yoga. Att det saknas vetenskapliga bevis för att något fungerar är inte detsamma som att det finns bevis för att det inte fungerar. När jag däremot undervisar inom ramen för TAY är undervisningen alltid fullt ut evidensbaserad.

Jag undervisar dig som är helt ny inför yoga såväl som mer erfarna yogautövare, och anpassar klasserna utifrån dina förutsättningar. Du behöver inte vara vig, vältränad och ha en mängd förkunskaper för att kunna yoga! Kom som du är, du är välkommen precis så. Tillsammans hittar vi en yoga som passar dig.


 Om mig 

Min resa

Jag började yoga för snart 15 år sedan, men det var först i samband med en långvarig utmattning som jag upptäckte yogan på riktigt. Sedan dess har jag dykt djupare och djupare in i yogans värld, och jag upphör aldrig att förundras över vilket fantastiskt verktyg yogan är. Med yogans hjälp har jag vågat följa mitt hjärta och välja den väg som känns rätt för mig. Yogan har gett mig praktiska verktyg att använda i vardagen och har varit ett ovärderligt stöd för att hantera livets alla utmaningar, i stort som smått. För det är jag evigt tacksam.

Utbildning

Jag är Yoga Alliance-registrerad yogalärare med mer än 500 timmars certifierad utbildning (RYT500) inom hathayoga, yoga nidra och traumaanpassad yoga. Jag är också certifierad medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund.

Jag har framförallt utbildat mig för Eleonora Ramsby Herrera inom hathayoga, men även för flera andra lärare, som Sara Hoy i yoga, vetenskap och forskning samt Jennie Wadsten och Melanie Cooper i yoga nidra. Sedan 2020 vidareutbildar jag mig i traumaanpassad yoga, rytmik och rörelse för Josefin Wikström. Josefin är licensierad yogaterapeut och har bl.a. varit med och utvecklat Kriminalvårdens och rättspsykiatrins yogaprogram, och undervisar bl.a. yoga i fängelser världen över genom Prison Yoga Project. 

Utöver yogalärarutbildningarna har jag en jur. kand. från Stockholms universitet. Jag utbildade mig under många år till domare i hovrätt och vid olika tingsrätter, men har även arbetat på advokatbyrå och tillsynsmyndighet. Sedan några år tillbaka har jag dock lämnat juristyrket för att ägna mig åt att arbeta med yogan fullt ut.

Samarbeten

Jag är en del av teamet i Prison Yoga Scandinavia. Du kan läsa mer om vårt arbete på vår hemsida här.Referenser

Jessica (dec. -21)

"Jag har haft förmånen att delta på Bellas klasser. Hon är mycket kunnig och pedagogisk samt utstrålar lugn och vänlighet. Hennes klasser är avslappnade och kravlösa samtidigt som hon lärt mig mycket inom yoga och meditation. Uppskattar också klassernas upplägg och innehåll - en perfekt balans för både kropp och själ. Ett plus för att hon ger mig alternativa och anpassade lösningar vid behov."

Martina (nov. -21)

"Yogaretreatet med Isabella överträffade verkligen alla mina förväntningar. Trots väldigt lite erfarenhet av yoga sedan tidigare gav klasserna mig så mycket - både fysiskt och mentalt. Jag kom ner i varv och hann med vägledning på ett behagligt sätt reflektera om både stort och smått. Stämningen i den lagom stora gruppen var oväntat genuin, lättsam och med respekt för varandra. Miljön, maten och omgivningen var fantastisk och balansen för tid att njuta av detta perfekt. Jag tar med mig ett nytt lugn och kommer försöka göra yogan till en ny del i min vardag och välmående. Så tacksam!"

Ulrika L.  (nov. -21)

"Yogaretreatet överträffade mina förväntningar. Det var en helg som gjorde mig väldigt harmonisk. Kände mig nästan som en ny, lättare, människa efteråt. Lärde mig att stanna upp och andas vilket jag har tagit in i vardagen även sedan jag kom hem.

Uppskattade verkligen yogan, workshopen och meditationen. Isabella gav tips på hur vi skulle göra anpassat utifrån ens egna förmåga. Det var avslappnande men också bra saker att tänka på i olika positioner. Jag gillade verkligen workshoparna. De gav mig en chans att reflektera utan att behöva "redovisa" vad jag kom fram till för någon annan. Att avsätta tid för reflektion känns viktigt men tyvärr inte något som jag prioriterar i vardagens så det var otroligt välgörande samt bra frågor att fundera över. En kvällsmeditation under stjärnorna var magiskt. Jag upplevde nästan som jag var ett med naturen.

Det var inget som inte kändes bra under retreatet. Isabella var noga med att allt var frivilligt och det var behagliga övningar.

Tycker att Isabella fick till en väldigt bra blandning av egentid och övningar i grupp. Gillade att vi pratade om förväntningarna/önskemålen initialt. Kändes som det satte grunden för hur alla agerade. Hade en mycket öppen dialog med en av deltagarna som jag inte kände sedan tidigare och det var nog mycket pga det. Älskade dessutom att vi var ute på landet, det rammade in allt väldigt bra 😊.

Tror tyvärr inte att jag kan säga vad som var bäst med retreatet, utan det var helheten som bidrog till upplevelsen. Yogan, den goda maten, naturen och avslappningen. Att vara tillsammans med de andra deltagarna var också trevligt.

Kan starkt rekommenderas!"

Emilia Albertsson (nov. -21)

"Retreaten var min första retreat någonsin. Såg mycket fram emot den. Både för att få vila lite från vardagen och för att få göra mycket yoga under en helg.

Retreaten överträffade alla mina förväntningar. Det var perfekt att den började så tidigt på morgonen. Skönt att gå upp innan övriga familjen, ta sin färdigpackade väska och bege sig ut på en härlig bilresa på tomma morgonvägar. Det kändes nästan som en film när det började snöa mot slutet.

Jag tyckte om att det var så mycket vila första dagen. Exakt vad jag behövde. På lördagseftermiddagen hade jag sjunkit ner i djup avslappning så många gånger att det kändes som att jag varit där minst ett dygn. Jag tyckte också om att helgen hade flera för mig fysiskt utmanande pass, skönt att få arbeta igenom kroppen också. Kvällsmeditationen var helt oförglömlig. Magiskt att ligga inbäddad under stjärnhimlen. Tänker ofta på den stunden nu efteråt och känner ett stråk av lugn bara av att minnas. Workshopsen tycker jag var riktigt bra inslag. Jag fick lust att börja skriva dagbok igen efter skrivövningen.

Det var mycket bra stämning i gruppen. Bra blandning av småprat och intressanta samtal. Helt kravlöst när man ville dra sig undan. Maten var underbart god och vällagad. Helt i harmoni med övrigt vi gjorde. Jag blev mätt och nöjd på ett behagligt sätt. Så lyxigt att få maten framdukad av trevliga Sabine. Boendet och naturen runt omkring bidrog till hela upplevelsen, så vacker plats.

Skulle väldigt, väldigt gärna vilja delta igen, själv eller ta med en vän.

Tusen tack Isabella för det du skapat och bjudit in till!"

Charlotte (nov. -21)

"Genom retreatet fick jag en större förståelse för vad yoga är, och mervärdet med yogan blev tydligt. Jag tycker att du är en bra yoga ledare som är klok, har integritet, är kunnig men också har mycket omtänksamhet om oss som deltar."

Kristina Simion (okt. -20)

"Isabellas privatundervisning i yoga har lärt mig grundläggande yogateknik samt hjälpt mig att slappna av och känna mig mer utvilad i vardagen. Isabellas personliga lugn i kombination med teknisk disciplin bidrar till en yogaupplevelse som kombinerar det bästa av både avslappning ochstyrka. Det var under mina privatlektioner med Isabella som jag insåg att min tidigare teknik inte var så utvecklad som jag trodde. Jag märkte att jag var mer utvilad efter våra klasser men också att jag hade mer träningsvärk än vad jag upplevt efter tidigare yogaklasser."