Min yogafilosofi

Ordet yoga kommer från sanskrit och betyder "att förena". Det är precis vad yogan gör. Den förenar vår fysiska kropp med vår subtila kropp - vårt inre, vår energikropp och vårt sinne. Men den förenar mer än så. Den skapar tillhörighet och förenar människor oavsett etnicitet, bakgrund, identitet, förutsättningar och personlighet. Den sammanför den enskilda individen med det större alltet - med andra människor, djur och natur. Och den bygger på värden som tillit, öppenhet, tacksamhet, medkänsla, acceptans och medveten närvaro.

Yoga skapar utrymme för att växa och leva fullt ut. Den tillåter dig att känna, utforska och vara i din kropp. Den ökar din rörlighet, tränar din uppmärksamhet, stärker dina muskler samt ger dig återhämtning och vila, för att bara nämna några av alla fördelar. Samtidigt gör den så mycket mer än det till en början uppenbara. Den skalar bort de yttre lagren - ytan - och tar fram din kärna - ditt inre. Här finns din intuition, din magkänsla och din medfödda vishet - Du i din renaste form. Yogan sätter ditt ego åt sidan för att ge plats åt själen. Den stärker din självbild, ökar din självkänsla och bygger upp dig inifrån, om du tillåter den. Stegvis skapar yogan förutsättningar för dig att förenas såväl med dig själv som med dem och det som finns runt omkring dig.

Yoga är en livsfilosofi som syftar till att skapa balans och självinsikt. Den fungerar som ett ankare, en plats att återvända till. Och den skapar frihet, i kroppen, sinnet och själen.

Detta är min uppfattning om potentialen i den hathayoga jag undervisar. Det kan vara annorlunda för dig. Den traumaanpassade yoga jag utbildar mig i under 2020-2022 är evidensbaserad och avsedd att vara ett komplement till eller en del av en evidensbaserad behandling av legitimerad vårdpersonal. Jag använder mig av evidensbaserad yoga även när jag undervisar hathayoga, men inte bara. I den undervisningen är jag därför fri att skapa en yoga som jag tror på utifrån mina egna erfarenheter, upplevelser och kunskaper inom yoga. Välkommen att bilda dig din egen uppfattning!

Min yoga

Hathayoga, som jag undervisar i, är den fysiska yogan med dess olika asanas (fysiska övningar), pranayama (andningsövningar) och meditation. Ur hathayogan har utvecklats en mängd olika yogaformer som ashtangayoga, yinyoga och restorativeyoga. Jag undervisar i hathayoga generellt och inte i någon särskild form, och har utvecklat min egen stil där jag utifrån olika teman flätar ihop asanas, pranayama och meditation med musik, dikter, yogans historia och filosofi samt vetenskap i ett flöde. Syftet är att skapa balans i kropp, sinne och själ och att bidra till en bättre värld.

Mina klasser är dynamiska med ett lugnt tempo och gott om utrymme för såväl mental som fysisk återhämtning. Kombinationen av rörelse och stillhet är unik för yogan.

Jag undervisar dig som är helt ny inför yoga såväl som mer erfarna yogautövare, och anpassar klasserna utifrån dina förutsättningar. Du behöver inte vara vig, vältränad och ha en mängd förkunskaper för att kunna yoga! Kom som du är, du är välkommen precis så. Tillsammans hittar vi en yoga som passar dig.

 Om mig 

Min resa

Jag började yoga för mer än 13 år sedan, men det var först i samband med en långvarig utmattning som jag för några år sedan upptäckte yogan på riktigt. Sedan dess har jag dykt djupare och djupare in i yogans värld, och jag upphör aldrig att förundras över vilket fantastiskt verktyg yogan är. Den har blivit min passion och jag brinner för att få dela med mig av den till andra. 

Utbildning

Jag är såväl Yoga Alliance- som Yoga Alliance Professionals-certifierad och -registrerad hathayogalärare med mer än 500 timmars certifierad utbildning. Jag är också certifierad medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Jag vidareutbildar mig kontinuerligt och beräknar att inom kort vara RYT 500-certifierad hos Yoga Alliance.

Jag har framförallt utbildat mig för Eleonora Ramsby Herrera, E-RYT 500 och YACEP hos Yoga Alliance samt Senior Yoga Teacher hos Yoga Alliance Professionals. Eleonora har undervisat och utbildat i yoga internationellt på heltid under många år och drivit egna studios i Lissabon och London. 

Sedan 2020 vidareutbildar jag mig i traumaanpassad yoga, rytmik och rörelse för Josefin Wikström, även hon E-RYT 500 och RCYS hos Yoga Alliance. Josefin är licensierad yogaterapeut och har arbetat heltid som yogautbildare mot traumautsatta folkgrupper de senaste 15 åren. Hon har bl.a. varit med och utvecklat Kriminalvårdens och rättspsykiatrins yogaprogram och undervisar bl.a. yoga i fängelser världen över genom Prison Yoga Project. 

Jag har även utbildat mig för flera andra lärare, som t.ex. Sara Hoy i yoga, vetenskap och forskning. Sara är verksam yogalärare (E-RYT 500 och YACEP). Hon doktorerar inom fysisk aktivitet och hälsa på Gymnastik- och Idrottshögskolan samt har arbetat i forskningsprojekt inom yoga vid Karolinska Institutet.

Utöver yogalärarutbildningarna har jag en jur. kand. från Stockholms universitet. Jag utbildade mig under många år till domare i hovrätt och vid olika tingsrätter, men har även arbetat på advokatbyrå och tillsynsmyndighet. 

Under min utmattning ifrågasatte och omvärderade jag det mesta i mitt liv, och jag bestämde mig för att lämna juristyrket för yogan. Det var inget lätt beslut att fatta men med yogans hjälp har jag vågat följa mitt hjärta och välja den väg som känns rätt för mig. Det finns en enorm glädje i att få leva fullt ut och den glädjen har jag nu med mig varje dag. För det är jag evigt tacksam. Min önskan är nu att genom yogan ge andra människor förutsättningar att göra detsamma.

Referenser

Jessica (dec. -21)

"Jag har haft förmånen att delta på Bellas klasser. Hon är mycket kunnig och pedagogisk samt utstrålar lugn och vänlighet. Hennes klasser är avslappnade och kravlösa samtidigt som hon lärt mig mycket inom yoga och meditation. Uppskattar också klassernas upplägg och innehåll - en perfekt balans för både kropp och själ. Ett plus för att hon ger mig alternativa och anpassade lösningar vid behov."

Martina (nov. -21)

"Yogaretreatet med Isabella överträffade verkligen alla mina förväntningar. Trots väldigt lite erfarenhet av yoga sedan tidigare gav klasserna mig så mycket - både fysiskt och mentalt. Jag kom ner i varv och hann med vägledning på ett behagligt sätt reflektera om både stort och smått. Stämningen i den lagom stora gruppen var oväntat genuin, lättsam och med respekt för varandra. Miljön, maten och omgivningen var fantastisk och balansen för tid att njuta av detta perfekt. Jag tar med mig ett nytt lugn och kommer försöka göra yogan till en ny del i min vardag och välmående. Så tacksam!"

Ulrika L.  (nov. -21)

"Yogaretreatet överträffade mina förväntningar. Det var en helg som gjorde mig väldigt harmonisk. Kände mig nästan som en ny, lättare, människa efteråt. Lärde mig att stanna upp och andas vilket jag har tagit in i vardagen även sedan jag kom hem.

Uppskattade verkligen yogan, workshopen och meditationen. Isabella gav tips på hur vi skulle göra anpassat utifrån ens egna förmåga. Det var avslappnande men också bra saker att tänka på i olika positioner. Jag gillade verkligen workshoparna. De gav mig en chans att reflektera utan att behöva "redovisa" vad jag kom fram till för någon annan. Att avsätta tid för reflektion känns viktigt men tyvärr inte något som jag prioriterar i vardagens så det var otroligt välgörande samt bra frågor att fundera över. En kvällsmeditation under stjärnorna var magiskt. Jag upplevde nästan som jag var ett med naturen.

Det var inget som inte kändes bra under retreatet. Isabella var noga med att allt var frivilligt och det var behagliga övningar.

Tycker att Isabella fick till en väldigt bra blandning av egentid och övningar i grupp. Gillade att vi pratade om förväntningarna/önskemålen initialt. Kändes som det satte grunden för hur alla agerade. Hade en mycket öppen dialog med en av deltagarna som jag inte kände sedan tidigare och det var nog mycket pga det. Älskade dessutom att vi var ute på landet, det rammade in allt väldigt bra 😊.

Tror tyvärr inte att jag kan säga vad som var bäst med retreatet, utan det var helheten som bidrog till upplevelsen. Yogan, den goda maten, naturen och avslappningen. Att vara tillsammans med de andra deltagarna var också trevligt.

Kan starkt rekommenderas!"

Emilia Albertsson (nov. -21)

"Retreaten var min första retreat någonsin. Såg mycket fram emot den. Både för att få vila lite från vardagen och för att få göra mycket yoga under en helg.

Retreaten överträffade alla mina förväntningar. Det var perfekt att den började så tidigt på morgonen. Skönt att gå upp innan övriga familjen, ta sin färdigpackade väska och bege sig ut på en härlig bilresa på tomma morgonvägar. Det kändes nästan som en film när det började snöa mot slutet.

Jag tyckte om att det var så mycket vila första dagen. Exakt vad jag behövde. På lördagseftermiddagen hade jag sjunkit ner i djup avslappning så många gånger att det kändes som att jag varit där minst ett dygn. Jag tyckte också om att helgen hade flera för mig fysiskt utmanande pass, skönt att få arbeta igenom kroppen också. Kvällsmeditationen var helt oförglömlig. Magiskt att ligga inbäddad under stjärnhimlen. Tänker ofta på den stunden nu efteråt och känner ett stråk av lugn bara av att minnas. Workshopsen tycker jag var riktigt bra inslag. Jag fick lust att börja skriva dagbok igen efter skrivövningen.

Det var mycket bra stämning i gruppen. Bra blandning av småprat och intressanta samtal. Helt kravlöst när man ville dra sig undan. Maten var underbart god och vällagad. Helt i harmoni med övrigt vi gjorde. Jag blev mätt och nöjd på ett behagligt sätt. Så lyxigt att få maten framdukad av trevliga Sabine. Boendet och naturen runt omkring bidrog till hela upplevelsen, så vacker plats.

Skulle väldigt, väldigt gärna vilja delta igen, själv eller ta med en vän.

Tusen tack Isabella för det du skapat och bjudit in till!"

Charlotte (nov. -21)

"Genom retreatet fick jag en större förståelse för vad yoga är, och mervärdet med yogan blev tydligt. Jag tycker att du är en bra yoga ledare som är klok, har integritet, är kunnig men också har mycket omtänksamhet om oss som deltar."

Kristina Simion (okt. -20)

"Isabellas privatundervisning i yoga har lärt mig grundläggande yogateknik samt hjälpt mig att slappna av och känna mig mer utvilad i vardagen. Isabellas personliga lugn i kombination med teknisk disciplin bidrar till en yogaupplevelse som kombinerar det bästa av både avslappning ochstyrka. Det var under mina privatlektioner med Isabella som jag insåg att min tidigare teknik inte var så utvecklad som jag trodde. Jag märkte att jag var mer utvilad efter våra klasser men också att jag hade mer träningsvärk än vad jag upplevt efter tidigare yogaklasser."