My yoga philosophy

Ordet yoga kommer från sanskrit och betyder "att förena". Det är precis vad yogan gör. Den förenar vår fysiska kropp med vår subtila kropp - vårt inre, vår energikropp och vårt sinne. Men den förenar mer än så. Den skapar tillhörighet och förenar människor oavsett etnicitet, bakgrund, identitet, förutsättningar och personlighet. Den sammanför den enskilda individen med det större alltet - med andra människor, djur och natur. Och den bygger på värden som tillit, öppenhet, tacksamhet, medkänsla, acceptans och medveten närvaro.

Yoga skapar utrymme för att växa och leva fullt ut. Den tillåter dig att känna, utforska och vara i din kropp. Den ökar din rörlighet, tränar din uppmärksamhet, stärker dina muskler samt ger dig återhämtning och vila, för att bara nämna några av alla fördelar. Samtidigt gör den så mycket mer än det till en början uppenbara. Den skalar bort de yttre lagren - ytan - och tar fram din kärna - ditt inre. Här finns din intuition, din magkänsla och din medfödda vishet - Du i din renaste form. Yogan sätter ditt ego åt sidan för att ge plats åt själen. Den stärker din självbild, ökar din självkänsla och bygger upp dig inifrån, om du tillåter den. Stegvis skapar yogan förutsättningar för dig att förenas såväl med dig själv som med dem och det som finns runt omkring dig.

Yoga är en livsfilosofi som syftar till att skapa balans och självinsikt. Den fungerar som ett ankare, en plats att återvända till. Och den skapar frihet, i kroppen, sinnet och själen.

My yoga

Hathayoga, som jag undervisar i, är den fysiska yogan med dess olika asanas (fysiska övningar), pranayama (andningsövningar) och meditation. Ur hathayogan har utvecklats en mängd olika yogaformer som ashtangayoga, yinyoga och restorativeyoga. Jag undervisar i hathayoga generellt och inte i någon särskild form, och har utvecklat min egen stil där jag utifrån olika teman flätar ihop asanas, pranayama och meditation med musik, dikter, yogans historia och filosofi samt vetenskap i ett flöde. Syftet är att skapa balans i kropp, sinne och själ och att bidra till en bättre värld.

Mina klasser är dynamiska med ett lugnt tempo och gott om utrymme för såväl mental som fysisk återhämtning. Kombinationen av rörelse och stillhet är unik för yoga.

Jag undervisar dig som är helt ny inför yoga såväl som mer erfarna yogautövare, och anpassar klasserna utifrån dina förutsättningar. Du behöver inte vara vig, vältränad och ha en mängd förkunskaper för att kunna yoga! Kom som du är, du är välkommen precis så. Tillsammans hittar vi en yoga som passar dig.

 About me

Isabella Frost Bergman

Min resa

Jag började yoga för mer än 10 år sedan, men det var först i samband med en långvarig och kraftig utmattning som jag för några år sedan upptäckte yogan på riktigt. Sedan dess har jag dykt djupare och djupare in i yogans värld, och jag upphör aldrig att förundras över vilket fantastiskt verktyg yogan är. Den har blivit min passion och jag brinner för att få dela med mig av den till andra.

Utbildning

Jag är såväl Yoga Alliance- som Yoga Alliance Professionals-certifierad och -registrerad hathayogalärare. Jag är också certifierad medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund. Jag vidareutbildar mig kontinuerligt och kommer under 2021 vara RYT 500-certifierad hos Yoga Alliance.

Jag har framförallt utbildat mig för Eleonora Ramsby Herrera, E-RYT 500 och YACEP hos Yoga Alliance samt Senior Yoga Teacher hos Yoga Alliance Professionals. Eleonora har undervisat och utbildat i yoga internationellt på heltid under många år och drivit egna studios i Lissabon och London. Sedan 2020 vidareutbildar jag mig i traumaanpassad yoga, rytmik och rörelse för Josefin Wikström, även hon E-RYT 500 och RCYS hos Yoga Alliance. Josefin är licensierad yogaterapeut och har arbetat heltid som yogautbildare mot traumautsatta folkgrupper de senaste 15 åren. Hon har bl.a. varit med och utvecklat Kriminalvårdens och rättspsykiatrins yogaprogram och undervisar bl.a. yoga i fängelser världen över genom Prison Yoga Project. Jag har även utbildat mig för flera andra lärare, som t.ex. Sara Hoy i yoga, vetenskap och forskning. Sara är verksam yogalärare (E-RYT 500 och YACEP). Hon doktorerar inom fysisk aktivitet och hälsa på Gymnastik- och Idrottshögskolan samt har arbetat i forskningsprojekt inom yoga vid Karolinska Institutet.

Utöver yogalärarutbildningarna har jag en jur. kand. från Stockholms universitet. Jag utbildade mig under många år till domare i hovrätt och olika tingsrätter, men har även arbetat på advokatbyrå och tillsynsmyndighet. Under en längre tids utmattning ifrågasatte och omvärderade jag det mesta i mitt liv, och jag bestämde mig för att lämna juristyrket för yogan. Det var inget lätt beslut att fatta men med yogans hjälp har jag vågat följa mitt hjärta och välja den väg som känns rätt för mig. Det finns en enorm glädje i att få leva fullt ut och den glädjen har jag nu med mig varje dag. För det är jag evigt tacksam. Min önskan är nu att genom yogan ge andra människor förutsättningar att göra detsamma.